Bi-metalen thermostaten

Als de temperatuur laag is, worden de contacten gesloten en gaat de stroom door de thermostaat. Wanneer de temperatuur hoog is, zet het ene metaal meer uit dan het andere en buigt de gebonden bimetalen strip naar boven om de contacten te openen, waardoor er geen stroom kan stromen. De thermostaat is gemaakt van twee thermisch verschillende metalen die rug aan rug zijn verbonden .

Thermostaat sluitThermostaat opening


Er zijn twee hoofdtypen bimetaalbanden die voornamelijk zijn gebaseerd op hun beweging wanneer ze worden blootgesteld aan temperatuurveranderingen. Er zijn “snap-action” types die een “AAN / UIT” of “UIT / AAN” type onmiddellijke actie produceren op de elektrische contacten bij een bepaald temperatuurpunt, en langzamere “langzaam werkende” types die veranderen. geleidelijk positioneren als de temperatuur verandert.

Direct werkende thermostaten worden vaak in onze huizen gebruikt om het temperatuurinstelpunt van ovens, strijkijzers en warmwatertanks te regelen. Ze kunnen ook op de muren worden geïnstalleerd om het verwarmingssysteem van de woning te regelen.

Langzaam werkende thermostaten bestaan ​​meestal uit een bimetalen spoel of spiraal. Hoewel ze erg zuinig zijn en beschikbaar zijn over een breed temperatuurbereik, hebben standaard thermostaten met klikactie één groot nadeel: ze hebben een grote hysterese tussen het openen en sluiten van elektrische contacten.

Het temperatuurschommelingsbereik kan daarom behoorlijk hoog zijn. Commerciële bimetalen huishoudthermostaten hebben temperatuurinstelschroeven waarmee u het gewenste temperatuurinstelpunt en hysteresisniveau nauwkeuriger kunt instellen.