Temperatuursondes

Met temperatuurvoelers kan de temperatuur worden gemeten via een NTC, PTC, RTD of andere sensor. Deze bedrade sondes worden veel gebruikt in de industrie en worden aangesloten op apparaten om hun signalen te meten en te analyseren. De keuze van de temperatuursensor hangt af van de toepassing en de beperkingen waaraan deze wordt onderworpen.

Lees verder

Wat is een temperatuurvoeler?

Op zoek naar een temperatuurmeter. Moet u nog bepalen welk type sonde u nodig heeft? 

Temperatuur is immers een van de meest gemeten waarden ter wereld en een essentiële waarde voor veel processen. 
Maar wees voorzichtig, het is noodzakelijk om een ​​nauwkeurige temperatuurregeling te hebben, want er is heel weinig ruimte voor fouten als u geen nauwkeurige meting ontvangt. 

Maar hoe kiest u de beste temperatuurvoeler voor uw behoeften? Kiest u voor een contactsonde om materialen of oppervlakken te meten? Of een sensorsonde gebruiken die de omgevingstemperatuur in de omgeving van het object meet? Dan moet je ook nog kiezen tussen aangesloten en draadloze opties, beschikbaar temperatuurbereik, reactietijd, aanwezigheid van een LCD-scherm voor temperatuurweergave, etc. Met al deze overwegingen moet rekening worden gehouden bij het selecteren van uw sonde. 

Als u er zeker van wilt zijn dat u het juiste meetinstrument kiest, volg dan deze gids om de beste temperatuursonde voor uw behoeften te vinden. 

Contact temperatuursensoren

Dit soort temperatuursensoren moeten fysiek in contact staan ​​met het te detecteren object. Ze gebruiken geleiding om temperatuurschommelingen te monitoren.

Deze meetinstrumenten kunnen worden gebruikt om vaste stoffen, vloeistoffen of gassen te detecteren over een breed temperatuurbereik.

Er zijn drie goede redenen om een ​​contacttemperatuurvoeler te gebruiken. 

  • De eerste is wanneer je een sterke thermische verbinding kunt maken met een object of vloeistof. 
  • Dankzij een groot meetbereik gebruik je deze sonde ook wanneer de geschatte temperatuur lager is dan -1700 graden Celsius of hoger dan -40 graden.
  • Ten slotte is een contactsonde ideaal dankzij een snellere temperatuurmeting dan de andere beschikbare opties.

Contactloze temperatuursensoren

Dit soort temperatuursensoren gebruiken convectie en straling om temperatuurveranderingen te bewaken. Ze kunnen worden gebruikt om vloeistoffen en gassen te detecteren die stralings- of convectieve energie uitstralen. 
Deze twee soorten contactloze of contactloze meetsondes kunnen ook worden onderverdeeld in drie groepen sensoren: 

  • elektromechanische sonde, 
  • resistieve sensor, 
  • elektronische sonde. 

Deze drie typen worden hieronder besproken.

Waar wordt een temperatuursensor voor gebruikt?

Er zijn verschillende industrieën die sondes gebruiken om de temperatuur te bewaken. 

De meest voorkomende zijn automotive, medisch en voedsel. Elke branche stelt specifieke eisen aan zijn thermische meetinstrumenten. In de voedingsmiddelenindustrie is een kooktemperatuursensor bijvoorbeeld handig om te bepalen of items veilig zijn voor consumptie.

Afhankelijk van de industrie verschillen de selectiecriteria: weerstand tegen hoge temperaturen, hoge precisie, responstijd, enz. 

Waar kun je een temperatuursonde krijgen?

Welk type sonde u ook zoekt (thermokoppel, thermistor, NTC, enz.), u vindt het bij Guilcor. We bieden prijsgaranties en verzenden naar meer dan honderd landen wereldwijd. Guilcor biedt zelfs expreslevering aan. Neem contact met ons op om een ​​bod te krijgen.