Temperatuursensoren

Temperatuursensoren

Welke temperatuursensor moet je kiezen?

Als u weet waarom u een temperatuursonde nodig heeft, is de volgende stap om te bepalen welk type sensor u in uw sonde moet gebruiken. Er zijn veel technologieën, de meest voorkomende worden hieronder samengevat.

offerte aanvragen

Thermokoppel temperatuursensor

Veel verschillende industrieën kiezen ervoor om een ​​thermokoppel te gebruiken boven andere soorten temperatuursondes. Enkele van de redenen waarom ze populair zijn, zijn dat ze heel gemakkelijk te gebruiken zijn en snelle reacties bieden wanneer de temperatuur verandert. Ze hebben ook het grootste bereik in vergelijking met elke andere temperatuursensor. Thermokoppels kunnen metingen registreren van -200 graden Celsius tot meer dan 2000 graden.

Thermistor temperatuursensor

Een thermistor is een thermometer waarvan de weerstand afhangt van de temperatuur. De term is een combinatie van "thermisch" en "weerstand". Het is samengesteld uit metaaloxiden, geperst om een ​​kraal, schijf of cilindrische vorm te vormen en vervolgens ingekapseld in een ondoordringbaar materiaal zoals epoxy of glas.

NTC staat voor "negatieve temperatuurcoëfficiënt", CTN genoemd in het Frans "negatieve temperatuurcoëfficiënt". NTC-thermistoren zijn weerstanden met een negatieve temperatuurcoëfficiënt, wat betekent dat de weerstand neemt af naarmate de temperatuur stijgt. Deze thermistoren worden voornamelijk gebruikt als resistieve temperatuursensoren en stroombegrenzers. De temperatuurgevoeligheidscoëfficiënt is ongeveer vijf keer groter dan die van siliciumtemperatuursensoren (silistors) en ongeveer tien keer groter dan die van weerstandstemperatuurdetectoren (RTD's). NTC-sensoren worden over het algemeen gebruikt in het temperatuurbereik van -55 ° C tot 200 ° C.

De PTC (positieve temperatuur coëfficiënt) thermistor is een thermisch gevoelige halfgeleiderweerstand, de weerstand neemt toe met toenemende temperatuur.

Weerstand temperatuursensor:

Weerstandssensoren (RTD's) zijn ontworpen met behulp van een dunne draad gezeefdrukt op een rechthoekige keramische plaat of gewikkeld rond een keramische of glazen kern. Draad is een puur materiaal, meestal platina, nikkel of koper. Het materiaal heeft een precieze weerstand/temperatuurverhouding die wordt gebruikt om een ​​indicatie van de temperatuur te geven. Omdat RTD-elementen kwetsbaar zijn, zijn ze vaak ondergebracht in een plastic of metalen voorwerp om een ​​temperatuursonde te vormen.

Pt100-temperatuursensoren zijn het meest voorkomende type weerstandssensoren. De term "Pt" verwijst naar het feit dat de sensor is gemaakt van platina. 100 betekent dat de sensor bij 0°C een weerstand heeft van 100 Ohm.

Pt1000 temperatuursensoren zijn veelvoorkomende weerstandssensoren. De term "Pt" verwijst naar het feit dat de sensor is gemaakt van platina. 1000 betekent dat de sensor bij 0°C een weerstand heeft van 1000 Ohm.

Digitale temperatuursensor

Het gebruik van een digitale sonde heeft veel voordelen. Om te beginnen heeft het slechts één datalijn nodig voor communicatie. Het heeft ook de mogelijkheid om gevoed te worden door een externe voeding of om de datalijn te gebruiken voor een verbinding. Digitale sondes maakt het ook mogelijk meerdere sensoren op dezelfde datakabel aan te sluiten en u kunt de temperaturen van elk van hen registreren met behulp van een enkele pin. Dit type technologie wordt het best gebruikt voor HVAC-omgevingscontroles en voor bewakingssystemen in grote gebouwen, zware machines en andere besturingssystemen.

waar kan je komen een temperatuursensor?

Welk type sonde u ook zoekt (thermokoppel, thermistor, CTN, Pt100…), u vindt het bij Guilcor.

Wij bieden prijs- en tijdgaranties aan onze klanten. Onze sondes worden opgeslagen en verzonden vanuit Europa. Neem contact op met onze verkoopvertegenwoordigers voor een offerte.